Достапни линкови

Ветеринарниот факултет прави 35 тестови за коронавирус дневно


Илустрација

Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје дневно анализира по приближно 35 примероци за коронавирус, велат од високобразовната и научно-истражувачка институција. Тие се активно вклучени во дијагностика на вирусот во соработка со Министерството за здравство, уште од почетокот на пандемијата.

Иако лабораториите на Факултетот се дизајнирани за анализа со голем број на примероци, максималниот дневен капацитет на анализа на мостри за коронавирусот е приближно 35, оти секојдневно во лабораториите се прават анализи и мониторинг на голем број други заразни болести како што се бруцелозата, туберкулозата, авијарната инфлуенца, беснило, трихинелозата, вели проф. д-р Лазо Пендовски, декан на Факултет за ветеринарна медицина - Скопје.

Мострите секој ден се преземаат од обучено лице од Факултетот, запазувајќи ги сите биосигурносни мерки и протоколи, вели тој.

XS
SM
MD
LG