Достапни линкови

Додик: подготвени сме БиХ да биде зачувана како држава, но бараме поголема автономија


Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик

Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик за Радио Слободна Европа изјави дека Србите се подготвени да прифатат зачувување на заедничката држава, но дека мора да им се даде многу поголема автономија. „Ние сме подготвени да го прифатиме обемот што го сакаат Бошњаците, да ја зачуваме Босна и Херцеговина како држава на сегашната територија, но исто така, мора да имаме далеку поголема автономија отколку што имаме денес“, рече Додик, додавајќи дека „ништо не е завршено во врска со изградбата на системот во Босна и Херцеговина“.

Република Српска се закани со отцепување од БиХ

"Веројатно е тешко за политичарите Бошњаци да го прифатат постоењето на Република Српска. Исто така, за нас Србите е тешко да разбереме дека сме во Босна и Херцеговина. И тука треба да бараме помирување, некаква почит, за еден ден да нацртаме линија и да кажеме дека нема да ја допреме и да одиме да го развиеме тој систем “, рече Додик. Тој смета дека Република Српска со поголем степен на независност во БиХ не треба да претставува проблем за никого и дека Република Српска нема да бара друго решение во тој поглед.

XS
SM
MD
LG