Достапни линкови

Коронавирусот ќе донесе повеќе демократија во Русија


Андерс Аслунд

Андерс Аслунд, од Атлантскиот совет во Вашингтон, предвидува дека Русија „ќе изгледа многу поинаку“ по пандемијата на коронавирусот, тврдејќи дека ниските цени на нафтата ќе го придвижат руското општество кон демократија. „На диктатурите им е тешко да ги преживеат кризите како што е оваа“, наведува Аслунд за Радио Слободна Европа.

Во Русија рекорден број заболени, Путин смирува - ситуацијата е под контрола

Според него, пандемијата може длабоко да смени неколку постсоветски земји“, бидејќи „ниските цени на нафтата ја размножуваат демократијата“. Падот на цените на нафтата остави големи дупки во буџетите на земји кои зависат од приходите од извоз на нафта и гас, вклучително и Русија и поранешните советски републики како Азербејџан, Казахстан и Туркменистан.

XS
SM
MD
LG