Достапни линкови

Задолжително носење маски во Куманово, Тетово и Прилеп


Илустрација: Луѓе со заштитни маски во црква во Скопје на 17 април

Од среда 22 април граѓаните во Куманово, Прилеп и Тетово нема да можат да се движат надвор од своите домови без заштитна опрема (маска, шал, марама), одлучи Владата на денешната седница.

Владата им препорача на сите граѓани во земјата, а особено на оние што живеат на подрачјата на општините Куманово, Прилеп и Тетово, да го редуцираат излегувањето од своите домови, тоа да го прават само од најнеопходни причини, односно заради одење на своите работни места, како и излегување од својот дом на само еден член од семејството заради купување на намирници и лекови од маркетите и аптеките.

Донесена е одлука и да се забрани организиран превоз на патници односно забрана за влез и излез во и од подрачјето на Општина Тетово и сите околни општини.

Владата им препорачува на банките да исплаќаат пензии предвремено и во различни денови според висината на пензијата. Тие што имаат картички може да си ја подигнат пензијата на банкомат од 24 април. Пензионерите кои зимаат пензија до 11 илјади денари може да ја подигнат во понеделник 27 април, тие што добиваат пензија до 14 илјади денари ќе може да ја подигнат во вторник, 28 април, во среда 29 април може да ја подигнат тие што земаат пензија до 18 илјади денари, а на 30 април, тие што имаат пензија над 18 илјади денари.

XS
SM
MD
LG