Достапни линкови

Кризниот штаб Куманово бара карантин под посебни услови за градот


Куманово за време на полициски час

Општинскиот кризен штаб на Куманово бара од Владата да воведе 14-дневна, 24-часовна изолација во градот (карантин во посебни услови) кој ќе важи од 12 април до 4 мај. Под посебните мерки се подразбира дозволи за движење на различни категории вработени лица, пунктови за контроли, дезинфекција, достава на храна, вклучување повеќе оператори, операционализирање на одлуката на Владата за движењето на земјоделците и сточарите, зголемување на капацитетите на здравствените установи во Куманово, начин на одлагање на отпад од семејства со позитивни. Предвидено е обезбедување заштитна опрема за граѓаните, задолжително носење макси, ракавици на отворено, МТСП да ја следи состојбата на ранливите и лицата со попреченост, да се носи храна, заштита, дезинфекциски средства.

Тоа беше заклучено на денешната седница на штабот која се одржа преку конференциска врска, со оглед на тоа што градоначалникот Максим Димитриевски има коронавирус.

Штабот доставува и протоколи со повеќе категории граѓани, кои можат да се движат со посебни дозволи обезбедени од институции, утврдува начин на превоз и набавка на намирници.

Тие бараат и резултатите од тестовите да се доставуваат до Центарот за јавно здравје, помеѓу 24 и 48 часа од моментот на земање брисеви.

XS
SM
MD
LG