Достапни линкови

Русија ја одложи прославата за Денот на победата


Рускиот претседател Владимир Путин.

Рускиот претседател Владимир Путин нареди одложување прославите на 9 Мај по повод одбележувањето на 75-годишнината од победата на Советскиот сојуз против нацистичка Германија во Втората светска војна, повикувајќи се на тековната пандемија на коронавирусот.

Зборувајќи на безбедносниот состанок на 16 април, Путин рече дека настаните, вклучително и масовната воена парада на Црвениот плоштад ќе бидат одложени до подоцнежен датум.

„За да може парадата да се одржи на 9 Мај, подготовките треба да започнат токму сега, но ризиците поврзани со епидемијата, чии пик се уште не е поминат, се уште се екстремно високи и тоа не ми дава право да ги започнам подготовките за парадата и други масовни настани“, рече Путин.

Настаните што го одбележуваат Денот на победата во други региони во земјата, исто така се одложени.

Русија спроведе делумно затворање на целата земја до 80 април, бидејќи инфекциите од коронавирусот продолжуваат да растат.

Има околу 28.000 потврдени случаи на коронавирус и 232 смртни случаи, според официјалните податоци.

Критичарите велат дека бројот на заразени и на смртни случаи веројатно е многу поголем.

XS
SM
MD
LG