Достапни линкови

Г20 ги суспендира долговите на најсиромашните земји на 12 месеци


Министрите за финансии и гувернерите на централните банки на Групата 20 индустриски најразвиени и земји во развој Г20 денеска одобрија привремен прекин на отплатата на долговите на најсиромашните земји. Ова беше соопштено по виртуелниот состанок на Г20. Во соопштението се наведува дека е „договорен координиран пристап“ и дека таа иницијатива ја одобрил Парискиот клуб.

„Сите официјални билатерални доверители ќе учествуваат во оваа иницијатива“, додава Г20 и ги повика да учествуваат и приватните доверители.

Саудискиот министер за финансии Мохамед ал-Џадан, на видео прес-конференцијата, рече дека долгот на најсиромашните земји е суспендиран на 12 месеци.

„Одлучни сме да вложиме напори да ги заштитиме човечките животи“, рече тој и истакна дека е потребно да се поддржи светската економија и да се обезбеди отпорност на финансискиот систем.

„Мора да продолжиме и да ги засилиме своите напори“, рече тој. Групата седум индустриски најразвиени земји во светот Г7 вчера се заложи за суспензија на долговите на најсиромашните земји, за да им се помогне да се изборат со здравствените и економски последици од пандемијата на коронавирусот.

XS
SM
MD
LG