Достапни линкови

Похор бара армијата да ја штити границата на Словенија со Хрватска


Словенечкиот претседател Борут Пахор.

Словенечкиот претседател Борут Пахор, повторно побара да и се дадат поголеми овластувања на армијата за заштита на границата со Хрватска. Целта на тоа е да се заштити јужната граница на државата, што е под притисок од нелегална миграција, бидејќи полицијата се повлекува во внатрешноста на земјата поради спроведување на мерките против коронавирусот. Похор беше во посета на границата со Хрватска заедно со министерот за внатрешни работи Алеш Хојс и министерот за одбрана Матеј Тонин.

Првиот обид да се активира членот 37 од Законот за одбрана, со која на армијата ќе добиеше дополнителни овластувања пропадна, откако немаше доволен број пратеници кои го поддржаа предлогот.

„Аргументите за активирање може не беа доволно убедливи. Во Собранието може доминира мислење дека Владата сака да ја искористи состојбата со епидемијата за други цели. Но, факт е дека и армијата се согласува да добие поголеми овластувања“, изјави Пахор.

XS
SM
MD
LG