Достапни линкови

Мобилен интернет за 30.000 семејства за онлајн настава, за матурата отворени сите опции


Дистрибуцијата на картичките до социјално загрозените семејства ќе ја спроведува Министерството за труд и социјала, рече министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Над 18.000 картички за мобилен интернет ќе овозможат околу 30 илјади семејства да имаат пристап до интернет за децата од основните и средните училишта да можат да ја следат наставата он-лајн до крајот на школската година. Министерството за информатичко општество и администрација потпиша денеска договор со „Телеком“ за донација на овие картички, а дистрибуцијата ќе биде преку Минситерството за труд и социјална политика.

„Договорот со „Телеком“ се овозможува наставата во основните и средните училишта да е достапна за сите. Имајќи во предвид дека имаме деца кои не можат да ја следат од далечина, се наметна потребата да им помогнеме. „Телеком“ донира 18 илјади и 400 картички за достапност на интернет. Дистрибуцијата на картичките до социјално загрозените семејства ќе ја спроведува Министерството за труд и социјална политика. На овој начин обезбедуваме интернет за секое дете“, рече министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Директорот на „Телеком“, Никола Љушев, изјави дека главната цел е да се обезбеди еднакви услови на сите деца кога во прашање е он-лајн наставата.

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми на прес-конференцијата рече дека со ова се решава прашањето за пристап до интернет на социјално загрозените семејства. Тој информираше и за можните опции за матурскиот испит за годинава.

„Ќе треба да се направат дополнителни анализи, се дискутира, сите опции се на маса, и опцијата за пролонгирање на државната матура, и опцијата за откажување, учениците навремено ќе бидат инфромирани“, рече Адеми и додаде дека во однос оценувањето се продолжува на ист начин како на редовни, а не вонредни околности.

XS
SM
MD
LG