Достапни линкови

Пендаровски:Поригорозни мерки само ако надлежните проценат дека има потреба


Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски

Најголемиот мој страв беше и останува во делот на економијата, особено приходната страна на буџетот. Се разбира, тука не ја вбројувам загриженоста за здравјето и животите на нашите граѓани, што е апсолутно наш најголем приоритет, вели претседателот Стево Пендаровски во интервју за порталот Фактор. Тој вели дека пандемијата е најсериозниот предизвик со кој се соочува земјава, но и целиот свет затоа што пандемијата која излезе од здравстевниот сектор почна да ја притиска и глобалната економија.

„ Глобални зарази имало и порано, но тие никогаш не ги погодиле и најсиромашните и најбогатите земји на светот во исто време, така што, практично, немате дел од планетата од каде што може да побарате помош. Отежнувачка околност е што лек за болеста нема, а дури и најоптимистичките сценарија за пронаоѓање и примена на вакцина шпекулираат со крајот на годината, “ вели Пендаровски.

Претседателот истакнува дека евентуално воведување порадикални мерки ќе се случи само ако постои таква проценка од надлежните органи, според кои, како што вели, досега применуваниот концепт дава резултати и спречува геометриска прогресија.

Тој додава дека споредбено со регионот и со европските земји, Македонија е далеку од најзагрозената група на држави. Пендаровски истакна дека до сега од ЕУ земјата доби 6,5 милиони евраинтервентна помош за справување со вирусот и најмалку 50 милиони евра во следните неколку месеци за поддршка на бизнис секторот и на на ранливите категории на населението. Дополнително откако станавме членка на НАТО, Алијансата го активираше својот механизам за кризни ситуации со кој им дава комплетна логистичка поддршка на своите членки при траснпортите на медицинска опрема и медицински персонал, вели Пендаровски.

XS
SM
MD
LG