Достапни линкови

Конвојот со 114 лица не излезе од Дебар, прво ќе се тестираат за коронавирус


Дебар- блокадата на Бошков мост поради ситуацијата со коронавирусот во градот, 26.03.2020

Конвојот кој ги превезуваше 114 лица, меѓу нив и македонски и странски државјани, а кој тргна од Дебарските Бањи –Цапа во Бањиште по хотелскиот карантин од 14 дена,беше вратен од полицискиот пункт кај месноста Бошков мост на излезот од Дебар кон Маврово.

Враќањето се случило денеска попладне, откако надлежните на пунктот утврдиле дека тие немале направено тестови, туку им било дадена потврда од епидемилог дека се здрави.

Градоначалникот на Дебар Хекуран Дука изјави дека на пунктот е побарано да се почитува мерката на владата, според која и по поминатите две недели во карантин неоходно е да се направат тестови со кои ќе се утврди дали имаат коронавирус или не. Претходно денеска градоначалникот рече дека тие може да ги напуштат капацитетите на Дебарски Бањи. Подоцна, на редовната прес конференција, министерот за здравство Венко Филипче рече дека лицата кои беа затечени во градот при прогласувањето на кризната состојба, а живеат во други градови ќе бидат тестирани и согласно резултатите ќе бидат пуштени да си одат дома.

Луѓето кои беа затекнати во Дебар, а не се од тој град, 14 дена беа во хотелски карантин
Луѓето кои беа затекнати во Дебар, а не се од тој град, 14 дена беа во хотелски карантин

Оваа недоразбирање на надлежните институции ги иритираше луѓето кои повторно ги вратија во хотелите на Дебарските Бањи Цапа во Бањиште. Како лицата од државава, така и туристите од Србија, Косово, Бугарија, Швајцарија и Шведска бараат од надлежните брзо решавање на случајот и да им се дозволи да го напуштат Дебар бидејки тука се повеќе од две недели.

XS
SM
MD
LG