Достапни линкови

Шекеринска: Со депонирањето на нашиот Протокол во Вашингтон стануваме 30 членка на НАТО


Радмила Шекеринска

„Не треба да се чека министерски состанок за да се потврди нашето членство во НАТО, туку нашето членство станува и де јуре и де факто во оној момент кога ние ќе го испратиме нашиот ратификуван протокол во Вашингтон, откако тоа ќе го сторат останатите земји членки. Практично моментот кога тој ќе биде примен и активиран во Стејт департментот е момент кога РСМ ќе стане 30 членка на НАТО“, истакна вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска на денешната прес – конференција во Владата.

Таа нагласи дека ова не е време за прослави и за патување и никој и не планирал да организира што било. Шекеринска потврди дека актуелната криза ќе влијае и на идните финансии резервирани за мисијата во НАТО и обврските што произлегуваат од членството, а во моментот кога ќе заврши здравствената криза ќе биде многу појасно со колкави средства во различни сектори ќе се справуваме.

XS
SM
MD
LG