Достапни линкови

Во Грција анти-корона мерките важат и за бегалците и мигрантите


Медицинско лице со заштитна опрема во мигрантски камп во Грција.

Властите во Грција донесоа посебни правила и ограничувања на движењето за луѓето сместени во прифатните центри за бегалци и мигранти во цела Грција со цел превенција од Ковид-19 во центрите за прием и регистрација на бегалци и мигранти. До 21 април 2020 се ограничува движењето и во периодот од 7 до 19 часот, дозволен е излез од камповите на претставник на семејствата или групите само за да се покријат основните потреби за снабдување со прехранбени продукти, додека пак предвидени се специјални здравствени единици, за доколку се појави случај на коронавирус, веднаш да реагираат, се наведува во одлуката донесена од министерствата за здравство, за миграција и азил и за цивилна заштита на Грција

„Остануваме дома“ важи за сите, вели министерот за миграција и азил на Грција, Нотис Митаракис, во однос на одлуката на трите министерства.

Митаракис рече дека досега не е регистриран ниту еден случај на коронавирусот во бегалските кампови, а кога постојат симптоми се прават истите тестови и анализи, како и за сите други.

Бројот на потврдени случаи на коронавирусот во Грција, достигна 695, откако денеска беше соопштен нов 71 случај, додека пак во изминатите 24 часа регистрирани се и два нови смртни случаи и бројот на жртвите се искачи на 17 лица.

XS
SM
MD
LG