Достапни линкови

Две казни во Дебар за непочитување на здравствените прописи


Дебар - кризна состојба поради случаите на заболени од новиот коронавирус Ковид-19

Денеска за прв пат по појавата на новиот kоронавирус во дебарскиот регион, Основниот суд казни двајца дебарчани поради „непостапување според здраствените прописи за време на епидемија“.

Претседателот на судот Илир Исени за Радио Слободна Европа изјави дека станува збор за двајцата сопственици на угоститеслки објект и Интернет клуб во градот, кои и покрај забраната работеле.

Изречена им е парична казна во висина од 300 евра во денарска противредност изјави Исени. Судот упати и апел до населението да ги почитуваат законите и мерките на владата во оваа состојба, инаку ке се казнат сите.

Градоначалникот на Дебар Хекуран Дука денеска изјави дека состојбата со коронавирусот Ковид-19 е мошне сериозна, бидејки и понатаму расте бројот на болните од Дебар.

Тој оцени дека со пристигнување на четритите специјалисти педијатри и инфектолози од државната клиника од Скопје, сега е добра состојбата со лекарските екипи во општата боилница во Дебар.

Денеска на пунктовите од Дебар кон Маврово и Струга, компаниите Ди Гипс и Маја започнаа да пренесуваат свои производи во другите општини.

XS
SM
MD
LG