Достапни линкови

Руски научници и правни експерти против „уставниот државен удар“


од протестот во Москва против уставните измени

Како резултат на одобрувањето на рускиот Уставен суд, на измените во законот, со што, меѓу другото, му се дозволува на претседателот Владимир Путин да се кандидира за два последователни мандата, стотици научници, новинари и правни експерти во Русија предупредија дека станува збор за „уставната криза и противуставен пуч“.

Путин го потпиша законот за уставни реформи

Само неколку часа пред судот на 16 март да потврди дека Путин имал право да ги изврши измените, повеќе од 420 лица потпишаа отворено писмо. Одлуката на судот за амандманите - кои веќе се одобрени од сите регионални законодавни тела, двата дома на парламентот и самиот Путин – е последна пред референдумот за нив во идниот месец.

XS
SM
MD
LG