Достапни линкови

Бугарија враќа 28 контејнери со отпад во Италија


Отпад.Илустрација.

Бугарскиот јавен обвинител, Иван Гешев денеска изјави дека дваесет и осум контејнери со италијански отпад од вкупно 127 кои пристигнале досега на пристаништето во Варна добиле дозвола за реекспорт. Во регионалното обвинителство во Варна се води предистражна постапка за увозот на отпад. Мешаниот отпад, кој содржи пластика, гума, текстил, стакло и дрвени отпадоци, ќе му биде вратен на испраќачот, италијанската фирма „Дентиче пантелоне“ од градот Салерно.

Увозник на отпадот од Италија е бугарската компанија „Блацион“, регистрирана во Софија, во која учество имаат двајца македонски државјани Блаже Игнатов и Горан Ангелов, кој до неодамна беше директор на скопската депонија Дрисла.

XS
SM
MD
LG