Достапни линкови

Ирска против црвени линии во трговскиот договор на Британија со ЕУ


Ирскиот премиер Лео Варадкар

Ирскиот премиер Лео Варадкар денеска изјави дека Велика Британија и Европската унија не треба да поставуваат крути црвени линии пред разговорите за трговски договор, бидејќи тоа може да го отежне неговото обезбедување. Откако британскиот премиер Борис Џонсон завзема цврст став пред да започнат разговорите со ЕУ, Варадкар рече дека е можно Брисел да понуди трговски договор во канадски стил, но треба да се воспостави рамномерно поле.

Што по Брегзитот?

Британија сака колку што е можно поголем извоз на свои стоки и услуги во ЕУ. Но, Владата јасно стави до знаење дека Британија мора да ги напушти царинската унија и единствениот пазар и да стави крај на целокупната надлежност на Европскиот суд на правдата.

XS
SM
MD
LG