Достапни линкови

Брисел предупредува на прикриена дискриминација на граѓаните на ЕУ по Брегзит


Главниот преговарач за Брегзит на Европската унија Мишел Барние, ја предупреди Велика Британија да не ги дискриминира граѓаните на ЕУ кои ќе бараат престој по Брегзит. Тој го повика Лондон да формира независно надзорно тело.

Изјавата на Барние следува откако европратениците изразија загриженост дека непосредното излегување на Велика Британија од ЕУ може да ги загрози правата и заштитата на многу од 3,5 те милиони граѓани на Унијата кои живеат во Велика Британија.

„Јас ќе продолжам да инсистирам на посебната важност за создавање на силно, независно надзорно тело во Велика Британија, кое ќе може да дејствува брзо и фер кога ќе се соочи со поплаките на граѓаните на ЕУ и нивните семејства“, изјави Барние пред Европскиот парламент во Стразбур.

Според договорот за Брегзит постигнат меѓу Велика Британија и другите 27 земји-членки на ЕУ во 2019 година, граѓаните на ЕУ кои живеат во Велика Британија мора да аплицираат за престој, до јуни 2021 година.

„Сега мора да работиме на правилно спроведување на овие права и нема да прифатиме ниту половина од мерките, ниту каква било форма на скриена или отворена дискриминација“, рече Барние.

Во ноември 2019 година, Ројтерс објави дека Велика Британија се заканувала дека ќе ги депортира граѓаните на ЕУ доколку не се пријават навреме и дека ќе одобри казна само во исклучителни околности.

XS
SM
MD
LG