Достапни линкови

Хашкиот трибунал во март ќе ја разгледа жалбата на Ратко Младиќ


Судот на Обединетите нации во Хаг

Судот на Обединетите нации во Хаг соопшти дека во март ќе го сослуша жалбата на поранешниот командант на армијата на босанските Срби Ратко Младиќ кој е осуден на доживотен затвор за неговата улога во масовните убиства во Сребреница. Наречен „Месарот од Босна“, 77-годишниот Младиќ во 2017 година поднесе жалба на неговиот доживотен затвор. Судот кој ќе ја сослушува жалбата на Младиќ е официјално наречен Меѓународен механизам за меѓународни кривични трибунали во Хаг, и служи како сукцесивен суд на меѓународниот трибунал што ја заврши својата работа во декември 2017 година.

XS
SM
MD
LG