Достапни линкови

Постојаните членки на СБ на ОН поделени околу Косово


Советот за безбедност на Обединетите нации

Претставниците на постојаните членки на Советот за безбедност на Обединетите нации на седницата за Косово изнесоа различни ставови за решавањето на косовското прашање и за потребата за продолжување на мандатот на УНМИК. Додека дипломатите на САД и Британија ги повикаа Приштина и Белград да ги отстранат пречките за продолжување на дијалогот со цел нормализација на односите, претставниците на Русија и на Кина повторија дека решението треба да се бара во резолуцијата на Советот за безбедност 1244 од 10 јуни 1999 година. Американскиот дипломат оцени дека целите на оваа резолуција се остварени и оти УНМИК треба да се укине или реформира.

XS
SM
MD
LG