Достапни линкови

Мијатовиќ: Ситуацијата со мигрантите во Грција е експлозивна


Дуња Мијатовиќ

Ситуацијата со мигрантите на грчките острови во Егејското Море е драстично влошена во последните 12 месеци и потребни се итни мерки за решавање на очајните услови во кои живеат илјадници луѓе, оцени комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, по петдневниот престој во Грција. Таа ги посети прифатните центри на Лезбос, Самос и Коринт и ги повика грчките власти да преземат итни мерки за основните потреби на луѓето и заштита на нивните човекови права. Мијатовиќ и со предупредување дека доколку не се најде соодветно и итно решение постои ризик да доведат до трагични настани.

XS
SM
MD
LG