Достапни линкови

Мета: Албанија е последна во регионот пред вратите на ЕУ


Архивска фотографија- албанскиот претседател Илир Мета

На Меѓународниот ден на демократијата, шефот на албанската држава Илир Мета им се обрати на граѓаните со порака, потсетувајќи дека во темелите на демократијата е гласањето, правото на секој граѓанин да избира и да биде избран, политички плурализам.

Мета изразува загриженост поради тоа што принципите и вредностите кои се столб и срце на демократскиот свет, во неговата земја воопшто не се почитуваат.

Опишувајќи ја состојбата во која се наоѓа земјата, тој вели дека денес Албанија е последна во регионот пред вратата на ЕУ и оти за тоа никој не одговара,туку напротив има уште поголемо продлаболување на беззаконието.

„Опасната појава на паралелна држава на пропаганда и јавно приватно партнерство и подземни агенди кои ја фатија за врат Албанија, не се ништо друго освен заговор против демократијата, секоја нејзина вредност и начело, против суверенитетот на сите граѓани, кои сакаат вистинска европска и западна демократија“, пишува Мета во пораката објавена на Фејсбук заедно со фотографија од декемвриските студентски движења во ’90 години.

XS
SM
MD
LG