Достапни линкови

Извештајот за разрешување на Катица Јанева останува таен


Катица Јанева

Советот на јавните обвинители не го прифати барањето за декласификација на извештајот за поведената постапка за разрешување на Катица Јанева, кое е поднесено до Собранието, со што извештајот останува таен.

Таква одлука е донесена бидејќи истрагата за Јанева е сè уште отворена и класифицирањето е за да се заштитат правата на лицата од Извештајот, стои во образложението на одлуката на Советот на јавни обвинители.

„Извештајот за утврдена фактичка состојба, број 03-133/6 од 29.8.2019 година, поднесено до Собранието на Република Северна Македонија, не може да се прифати со оглед дека Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција сè уште води истражна постапка за актуелниот предмет оформен против специјалната јавна обвинителка и од тие причини потребно е да се заштитат правата на лицата што се наведени во извештајот или да се спречи недозволено влијание во ова постапка", пишува во обрзложението на Советот.

Седницата на собраниската Комисија е закажана за утре.

XS
SM
MD
LG