Достапни линкови

Макрон - Западен Балкан да се вгради во Европа, за да не одлучуваат за него САД, Русија и Турција


Претседателот на Франција, Емануел Макрон од своите дипломати побарал да работат на „повторно вградување на Западен Балкан во Европа“.

На годишната средба со француските дипломати во светот, одржана вчера, Макрон рекол „да се има европска стратегија, значи да се имаат на ум границите на Европа. Тој рекол дека Франција со своите соседи и пријатели мора повторно да се ангажира за да не им се дозволи на неевропските сили да дејствуваат наместо нив.

„Францускиот претседател рекол дека „инаку за Западне Балкан ќе одлучуваат САД, Русија и Турција и додал дека „ Германците за тоа имаат замисла, за која мора да речам дека е поделотворна и постратегиска од нашата“.

.

XS
SM
MD
LG