Достапни линкови

Заев: Се уште не сум добил покана да сведочам за „Рекет“


Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека, според него, најздравото решение за Обвинителството е она донесено со консензус и дек министерката за правда Ренета Дескоска за планот Б за Обвинителство не кажала ништо ново.

„Никој не посакува да бараме решение така притиснати од време, сите седнати на маса, политичарите, парламентарците и сите да изнаоѓаме решение. Затоа секогаш постојат алтернативи, со кои можат да се најдат решенија. Но, најздраво решение е она коешто со консензус ќе го донесеме сите, како што пропишал уставотворецот, законодавецот со најмалку две третини, а јас верувам дека со консензус е возможно, тоа да се донесе, се со конечна цел и овој значаен сегмент од правосудството, јавната обвинителска дејност да ја гарантираме во иднина“, рече Заев по денешната посета на рудникот „Бучим“ во Радовиш.

Тој посочи дека со цел јакнење на капацитетите на судската власт, со ребалансот на буџетот предвидени се 150 милиони денари или околу 2,5 милиони евра да се исплатат на судиите, коишто имаат побарувања од 2016 година, а за обвинителството оваа сума е 93 милиони денари.

На прашањето дали е повикан како сведок во случајот „Рекет“, Заев одговори дека покана се уште не добил и дека стои на располагање.

XS
SM
MD
LG