Достапни линкови

Бектеши - Убедени сме дека Косово во најкус можен рок ќе ги обезбеди условите за извоз на икра


Министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов

Аргументите и фактите што ние веќе преку соопштение ги кажавме се релевантни и точни, Северна Македонија преку Агенцијата за храна и ветеринарство спроведува стандарди што се реализираат во рамки на Европската унија со цел на нашата бизнис заедница, на нашите претпријатија да им отвориме нови пазари, истакна министерот за економија Крешник Бектеши на денешната прес-конференција во врска со исходот од средбата со косовскиот министер Шаља, за трговските мерки што ги воведе Косово кон земјава.

„Уште еднаш денеска се докажа дека нашите ставови беа исправни, бидејќи мерката за икри не е само за Косово, таа важи и за други наши соседи и држави кои не доставиле аргументи до Агенцијата за храна и ветеринарство за спроведување на активен или пасивен мониторинг за ние да бидеме сигурни за состојба на тие продукти, а ние тоа веќе го сторивме. Од 2017 година се подготвуваме да добиеме дозвола од ЕУ за нашите производители да можат да извезуваат на нивниот пазар“, рече министерот за економија.

Бектеши информира дека на средбата со министерот за трговија и индустрија на Косово Ендрит Шаља ги презентирал фактите и аргументите на нашата земја, додавајќи дека очекуваат при крајот на оваа и почетокот на следната недела косовската страна да ја достави нивната програма за мониторинг. Додаде дека во моментот кога ќе пристигне, комисија од Агенцијата за храна и ветеринарство на терен ќе утврди дали навиствина се работи согласно таа програма.

Тој информира дека утре писмено ќе го извести министерот Шаља дека во моментот кога тие ќе ги достават соодветните документи ќе им се дозволи увоз на икрите од рибите од Косово во Северна Македонија и очекува дека откако ќе го добијат писмото тие да ги укинат бариерите за компир и за мед.

XS
SM
MD
LG