Достапни линкови

Ќе се раскинат концесиите за каменоломите во Лабуништа


Ископ на минерални суровини од подножјето на планината Јабланица во близина на струшкото село Лабуништа

Mинистерот за економија Крешник Бектеши денеска изјави дека ќе се раскинат концесиите за каменоломите во Лабуништа во најкраток рок. Тој при денешната средба со жителите на селото и претставници на еколошкото здружение „Натура Лаб“, рече дека еден концесионер сам се откажал, а на останатите во најкраток рок ќе им бидат одземени концесиите за ископ на минерални суровини од подножјето на планината Јабланица.

„Не е во ред во населено место од 10.000 жители да има шест концесии“, вели министерот.

Министерството за економија и Владата како надлежна за издавање концесии, подвлече тој, може и да ги одземе концесиите.

Концесиите, додаде, се издадени од 2016 година наназад и оти побарал ревизија на сите документи и начинот како се дадени.

Жителите на Лабуништа револтот со ископите најпрво го искажаа преку мирен протест и едночасовна блокада на регионалниот пат Струга – Дебар, а потоа поставија и шатори со 24-часовни дежурства во близина на каменоломите и не дозволуваа пристап на механизацијата.

XS
SM
MD
LG