Достапни линкови

Членките на ЕУ утре ќе се изјаснат за кандидатот за шеф на ММФ


Членките на Европската унија (ЕУ) утре ќе гласаат за кандидат за директор на Меѓународниот монетарен фонд бидејќи разговорите за поддршка на едно лице беа неуспешни, изјави неименуван официјален претставник од француското министерство за финансии. Според него се разгледуваат пет кандидати, иако гласањето ќе се одржи во петок, така што новата британска администрација ќе има време да номинира кандидат доколку сака.

„Министрите на ЕУ се согласија да продолжат со гласањето и во неколку рунди доколку е тоа потребно за да најдат европски кандидат“, рече официјалниот претставник.

Управниот совет на Европската централна банка на 25 јули ја одобри номинацијата за директор на ММФ Кристин Лагард за нов шеф на главната монетарна институција на ЕУ. Лагард ќе одговара на прашања од пратениците во Европскиот парламент кон крајот на септември или почетокот на октомври, но тоа тело не може да ја блокира номинацијата. Тоа беше предложена од премиерите на земјите од еврозоната.

Советот на Европа, составен од претседатели и премиери на ЕУ, мора официјално да го потврди именувањето.

XS
SM
MD
LG