Достапни линкови

Глобално предупредување поради вирусот Ебола во Конго


Меѓународна здравствена вонредна состојба е прогласена откако смртоносниот Ебола вирус продолжи да се шири во североисточен Конго, зафаќајќи ја Гома, град со повеќе од 2 милиона жители, во близина на границата со Руанда. Светската здравствена организација вчера објави ретко користено глобално предупредување откако околу 1700 луѓе умреа од високозаразниот вирус од август минатата година, што е втор најлош биланс на некоја болест во историјата.

Широката кампања која се состоеше од 75 милиони „скрининзи“ го содржела вирусот главно во две провинции во североисточен Конго.

XS
SM
MD
LG