Достапни линкови

За еден месец убиени најмалку 6.700 припадници на народот Рохинџа


Архива: Рохинџа гегалци. 03.09.2017

Доктори без градници велат дека најмалку 6.700 Рохинџа муслимани биле убиени за време на првиот месец откако избувна насилството во Бурма во август. Групата за помош во Женева во соопштение од 12 декември наведе проценки од околу 9.000 загинати припадници на народот Рохинџа во Бурма, исто така позната како Мјанмар, меѓу 25 август и 24 септември.

„Во најконзервативните проценки најмалку 6.700 од смртните случаи се предизвикани од насилство, вклучително 730 деца меѓу пет години“, се вели во проценките.

Исто така е наведено дека 69 отсто од смртните случаи со насилство биле предизвикани од огнено оружје.

XS
SM
MD
LG