Достапни линкови

Евроатлантски конференции во Македонија, Ердоган не го дава Ерусалим, Тилерсон се премислува за Северна Кореја, Штербик најдобар на светот...

Настаните на денот низ фотографии - 13 декември 2017
Покажи повеќе

МАКЕДОНИЈА - Во рамките на македонското претседавање со САД - Јадранската повелба, во македонското МНР се одржа состанок на Партнерската комисија на Повелбата под мотото Балканот напред - исполнување на визијата за целосна и слободна Европа. На состанокот, со кој претседаваше шефот на македонската дипломатија Никола Димитров,  учествуваа делегации на членките на Повелбата: Македонија, Албанија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина и САД, на набљудувачите Србија, Косово и Словенија, како и шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје.
1

МАКЕДОНИЈА - Во рамките на македонското претседавање со САД - Јадранската повелба, во македонското МНР се одржа состанок на Партнерската комисија на Повелбата под мотото Балканот напред - исполнување на визијата за целосна и слободна Европа. На состанокот, со кој претседаваше шефот на македонската дипломатија Никола Димитров,  учествуваа делегации на членките на Повелбата: Македонија, Албанија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина и САД, на набљудувачите Србија, Косово и Словенија, како и шефот на Канцеларијата на НАТО во Скопје.

МАКЕДОНИЈА - Во Скопје се одржа завршната конференција на истражувачкиот проект на Евроатлантскиот совет на Македонија, насловен Зајакнување на младинскиот дијалог за промоција на демократските процеси во духот на евроатлантските интеграции. Целта на проектот е поттикнување на младите да учествуваат во градењето на демократските процеси и да придонесат во процесот на евроатлантските интеграции, развивањето на дијалог, градењето на капцитети... На конференцијата говореа и премиерот Зоран Заев и претседателот на Собранието, Талат Џафери.
2

МАКЕДОНИЈА - Во Скопје се одржа завршната конференција на истражувачкиот проект на Евроатлантскиот совет на Македонија, насловен Зајакнување на младинскиот дијалог за промоција на демократските процеси во духот на евроатлантските интеграции. Целта на проектот е поттикнување на младите да учествуваат во градењето на демократските процеси и да придонесат во процесот на евроатлантските интеграции, развивањето на дијалог, градењето на капцитети... На конференцијата говореа и премиерот Зоран Заев и претседателот на Собранието, Талат Џафери.

САД - Американскиот државен секретар Рекс Тилерсон понуди почеток на преговори со Северна Кореја без предуслови. Тоа претставува своевидно повлекување на Вашингтон од претходниот став дека за да дојде до преговори е неопходно најпрвин Пјонгјанг да се откаже од развојот на нуклеарно оружје.
3

САД - Американскиот државен секретар Рекс Тилерсон понуди почеток на преговори со Северна Кореја без предуслови. Тоа претставува своевидно повлекување на Вашингтон од претходниот став дека за да дојде до преговори е неопходно најпрвин Пјонгјанг да се откаже од развојот на нуклеарно оружје.

ТУРЦИЈА - Турскиот претседател се поздравува со претседателот на Иран, Хасан Рохани, на Самитот на Организацијата за исламска соработка во Истанбул. Ердоган ги повика земјите ширум светот да го признаат окупираниот Ерусалим за главен град на Палестина, како одговор на признавањето на поделениот град од страна на САД како главен град на Израел.
4

ТУРЦИЈА - Турскиот претседател се поздравува со претседателот на Иран, Хасан Рохани, на Самитот на Организацијата за исламска соработка во Истанбул. Ердоган ги повика земјите ширум светот да го признаат окупираниот Ерусалим за главен град на Палестина, како одговор на признавањето на поделениот град од страна на САД како главен град на Израел.

Вчитај повеќе

XS
SM
MD
LG