Достапни линкови

Масакар во Египет, Нови борби во Украина, Нови моменти од руското мешање во американските избори, Балканско оро во Скопје...

Настаните на денот низ фотографии - 24 ноември 2017
Покажи повеќе

МАКЕДОНИЈА - Младите треба да учествуваат во демократските процеси во училиштата, но и да ја почувствуваат важноста на толеранцијата и почитувањето на другите. Ова беа дел од пораките на отворањето на проектот Меѓуетничко интегрирано образование. Идејата е во следните пет години образовни институции, училишта, општини и граѓански организации во земјава да работат на теми за меѓуетничка интеграција на младите во образованието. Проектот е финансиран од УСАИД и Европската команда на војската на САД, а го спроведува Македонскиот центар за граѓанско образование во соработка со Министерството за образование и наука.
1

МАКЕДОНИЈА - Младите треба да учествуваат во демократските процеси во училиштата, но и да ја почувствуваат важноста на толеранцијата и почитувањето на другите. Ова беа дел од пораките на отворањето на проектот Меѓуетничко интегрирано образование. Идејата е во следните пет години образовни институции, училишта, општини и граѓански организации во земјава да работат на теми за меѓуетничка интеграција на младите во образованието. Проектот е финансиран од УСАИД и Европската команда на војската на САД, а го спроведува Македонскиот центар за граѓанско образование во соработка со Министерството за образование и наука.

МАКЕДОНИЈА - Институтот за фолклор Марко Цепенков од Скопје го организира 19. Меѓународен симпозиум за балкански фолклор на тема Традиција и современост во фолклорот на балканските народи. Учесниците на научниот собир од Македонијa, Бугарија, Русија, Косово, Полска, Грција и Србија дискутираа за фолклорот во современиот популарен дискурс, народните верувања и нивниот одраз во книжевните дела, за синтаксичката структура на народните умотворби, за елементите на фолклорен театар во обредите под маски...
2

МАКЕДОНИЈА - Институтот за фолклор Марко Цепенков од Скопје го организира 19. Меѓународен симпозиум за балкански фолклор на тема Традиција и современост во фолклорот на балканските народи. Учесниците на научниот собир од Македонијa, Бугарија, Русија, Косово, Полска, Грција и Србија дискутираа за фолклорот во современиот популарен дискурс, народните верувања и нивниот одраз во книжевните дела, за синтаксичката структура на народните умотворби, за елементите на фолклорен театар во обредите под маски...

МАКЕДОНИЈА - Условна шестмесечна затворска казна доби Томислав Лазаров, четвртообвинет во предметот Насилство во Центар на Специјалното јавно обвинителство. Лазаров, кој е советник од ВМРО-ДПМНЕ во Општина Центар, пред Судот уште еднаш изрази каење и вети дека нема да стори друго кривично дело и се откажа од правото на жалба за висината на казната.
3

МАКЕДОНИЈА - Условна шестмесечна затворска казна доби Томислав Лазаров, четвртообвинет во предметот Насилство во Центар на Специјалното јавно обвинителство. Лазаров, кој е советник од ВМРО-ДПМНЕ во Општина Центар, пред Судот уште еднаш изрази каење и вети дека нема да стори друго кривично дело и се откажа од правото на жалба за висината на казната.

ЕГИПЕТ - Најмалку 184 луѓе се убиени, а над 120 се ранети, кога милитантите со бомби и огнено оружје нападнале една џамија во Северен Синај, информираа египетските власти. Државната новинска агенција МЕНА објави дека милитантите кои дошле со четири џипа почнале да пукаат во верниците кои се собрале на петочната молитва во џамијата во градот Бир ал-Абд на околу 40 километри од главниот град на провинцијата, Ел-Ариш.
4

ЕГИПЕТ - Најмалку 184 луѓе се убиени, а над 120 се ранети, кога милитантите со бомби и огнено оружје нападнале една џамија во Северен Синај, информираа египетските власти. Државната новинска агенција МЕНА објави дека милитантите кои дошле со четири џипа почнале да пукаат во верниците кои се собрале на петочната молитва во џамијата во градот Бир ал-Абд на околу 40 километри од главниот град на провинцијата, Ел-Ариш.

Вчитај повеќе

XS
SM
MD
LG