Достапни линкови

ОБСЕ ја охрабрува Македонија, Бутарис во Скопје, Нови жртви во Грција, Москва и Киев ќе разменуваат затвореници за сепаратисти...

Настаните на денот низ фотографии - 16 ноември 2017
Покажи повеќе

МАКЕДОНИЈА - Премиерот Зоран Заев и градоначалникот на Солун, Јанис Бутарис, во Скопје. Доколку соработката меѓу луѓето во Македонија и Грција е добра, тогаш може да се решат многу прашања, како што е и спорот за името. Политичарите во двете земји можат да излезат како победници ако го решат спорот, истакаа Заев и Бутарис по нивната средба.
1

МАКЕДОНИЈА - Премиерот Зоран Заев и градоначалникот на Солун, Јанис Бутарис, во Скопје. Доколку соработката меѓу луѓето во Македонија и Грција е добра, тогаш може да се решат многу прашања, како што е и спорот за името. Политичарите во двете земји можат да излезат како победници ако го решат спорот, истакаа Заев и Бутарис по нивната средба.

МАКЕДОНИЈА - Охрабрување за реформскиот процес, благодарност за досегашната соработка, но и лично признание до премиерот Зоран Заев за успешното надминување на политичката криза упати генералниот секретар на ОБСЕ, Томас Гремингер при посетата на Македонија и по средбата со македонскиот премиер. Мисијата на ОБСЕ останува тука и ја нуди својата поддршка во натамошните напори за реформите и натамошната соработка, истакна Гремингер.
2

МАКЕДОНИЈА - Охрабрување за реформскиот процес, благодарност за досегашната соработка, но и лично признание до премиерот Зоран Заев за успешното надминување на политичката криза упати генералниот секретар на ОБСЕ, Томас Гремингер при посетата на Македонија и по средбата со македонскиот премиер. Мисијата на ОБСЕ останува тука и ја нуди својата поддршка во натамошните напори за реформите и натамошната соработка, истакна Гремингер.

МАКЕДОНИЈА - Според последните податоци на УНИЦЕФ, околу 250 деца во Македонија, од кои 70 се помали од три години, не живеат со семејство. Поради тоа итно треба да се обезбедат услови секое дете во земјата да расте во безбедна и грижлива семејна средина. Ова е заклучокот на конференцијата За секое дете, семејство. Оваа проблематика е дел и од владината програма, според која, заложбата на Владата е до 2020 година да се стави крај на сместувањето на деца под 3-годишна возраст во големи институции.
3

МАКЕДОНИЈА - Според последните податоци на УНИЦЕФ, околу 250 деца во Македонија, од кои 70 се помали од три години, не живеат со семејство. Поради тоа итно треба да се обезбедат услови секое дете во земјата да расте во безбедна и грижлива семејна средина. Ова е заклучокот на конференцијата За секое дете, семејство. Оваа проблематика е дел и од владината програма, според која, заложбата на Владата е до 2020 година да се стави крај на сместувањето на деца под 3-годишна возраст во големи институции.

МАКЕДОНИЈА - Ако економскиот раст на Западниот Балкан продолжи со ова темпо, нивото на европските приходи ќе ги достигне за 60 години, но доколку земјите од регионот поработат на структурни реформи и го зголемат растот на 5 до 6 проценти, таквото приближување во приходите е можно да се намали на 20 години, изјавија од Светската банка. Според извештајот, шесте земји од Западниот Балкан во наредната година ќе забележат просечен раст од 3,3 проценти. Причината за значителното забавување на економскиот раст годинава во Македонија се должи на политичката криза која негативно се одрази врз инвестициите, наведува Светската банка.
4

МАКЕДОНИЈА - Ако економскиот раст на Западниот Балкан продолжи со ова темпо, нивото на европските приходи ќе ги достигне за 60 години, но доколку земјите од регионот поработат на структурни реформи и го зголемат растот на 5 до 6 проценти, таквото приближување во приходите е можно да се намали на 20 години, изјавија од Светската банка. Според извештајот, шесте земји од Западниот Балкан во наредната година ќе забележат просечен раст од 3,3 проценти. Причината за значителното забавување на економскиот раст годинава во Македонија се должи на политичката криза која негативно се одрази врз инвестициите, наведува Светската банка.

Вчитај повеќе

XS
SM
MD
LG