Достапни линкови

Вино се правело многу порано од што се верува


илустрација

Најновите докази покажуваат дека вино од грозје се правело во 8.000 години стари керамички садови откриени во Грузија. Тоа значи дека луѓето правле вино илјада години порано од што се мислело досега. Претходно најстариот доказ за производство на вино е датиран меѓу 5.400 и 5.000 година на планината Загрос во Иран. Вино најпрвин во светот правеле во Кина пред 9.000 години, но тоа било од ориз, а не од грозје.

XS
SM
MD
LG