Достапни линкови

Претседателски избори во Киргистан


Претседателски избори во Киргистан, 15.10.2017.

Во Киргистан почна гласањето на изборите кои се очекува да резултираат со прв мирен трансфер на власта од еден претседател на друг уште по независноста од поранешниот Советски сојуз во 1991 година. Се тркаат 11 кандидати, вклучувајќи и една жена, за тоа кој ќе го замени претседателот Алзамбек Атамбаев кој според Уставот, нема право на втор последователен шест годишен мандат. Тројцата главни кандидати, Омурбек Бабанов, Темоир Сариев и Суронбај Јинбеков биле поранешни премиери.

XS
SM
MD
LG