Достапни линкови

Почна кампањата за независност на Каталонија


Од собирот за независнот на Каталонија, Барселона, 11,09.2017.

Претседателот на каталонската влада Карлес Пучдемон го означи почетокот на кампањата за независност на оваа шпанска покраина. Станува збор за кампања за референдумот закажан на 1 октомври. Новинските агенции јавуваат дека во Каталонија не постои кампања на противниците на овој референдум, бидејќи тие одбиваат да учествуваат на гласањето. Шпанската влада референдумот го смета за илегален, а Уставениот суд ја суспендира одлуката на каталонскиот паралмент до формалното изјаснување на судиите за ова прашање. На полицијата и е наредено да ги спречи подготовките за гласање, а обвинителството најави постапки против сите кои ќе учествуваат во организацијата на референдумот.

XS
SM
MD
LG