Достапни линкови

СБ на ОН со дополнителни санкции врз Северна Кореја


Советот за безбедност на Обединетите нации

Советот за безбедност на Обединетите нации гласаше за воведување дополнителни санкции врз Северна Кореја по шестата и најмоќна нукеларна проба што ја изведе таа земја во почетокот на месецов. Со деветата резолуција на Советот за безбедност што се однесува на санкциите врз Северна Кореја се предвидува забрана на извоз на текстилни производи од таа земја и ограничување на увоз на сурова нафта. За да се добие поддршката од Русија и Кина, резолуцијата требаше да претпри извесно ублажување. Во претходната верзија беше предложено целосно ембарго на нафтени производи за Северна Кореја.

XS
SM
MD
LG