Достапни линкови

Европскиот суд го отфрли случајот за квотите за бегалци


Европскиот суд за правда

Европскиот суд за правда го отфрли случајот на Словачка и Унгарија против одлуката на ЕУ за задолжителни квоти за релокација на барателите на азил. Судот заклучи дека механизмот за релокација на ЕУ всушност придонесува на Грција и Италија да им се овозможи да се справат со влијанието на миграционата криза во 2015 година и е пропорционален. Пресудата која следи по необврзувачкото мислење од јули, годинава става притисок врз Будимпешта и Братислава да прифатат баратели на азил.

XS
SM
MD
LG