Достапни линкови

Позитивни промени во реформите во Узбекистан


Американската агенција за заштита на правата соопшти дека Меѓународната заедница треба да "ги признае позитивните промени" во Узбекистан откако претседателот Шевкет Мирзијев ја презеде власта пред речиси една година и да ги охрабрува "реформите во оваа централноазиска земја". Во извештајот објавен во Вашингтон, се наведува дека откако дојде на власт, Мирзијев презел одредени чекори за да ја отвори нацијата, по смртта на автократскиот долгогодишен претседател Ислам Каримов во септември 2016 година. Според извештајот некои од овие иницијативи, вклучувајќи ги и дозволувањето на медиумските извештаи кои се критични за наследството на Каримов, може во голема мера да бидат насочени кон обезбедување Мирзијев да ја задржи власта, наместо да укажуваат на широката реформска агенда.

"Со зголемување на транспарентноста на некои владини операции и мало намалување на корупцијата, Мирзијев може да бара ослабување на вградените елити и да го пренесе богатството на подинамична, протрговска и пробизнис елита ", се вели во извештајот.

XS
SM
MD
LG