Достапни линкови

Доктори без граници повторно отворија болница во Кундуз


Болницата на Доктори без граници во Кундуз беше уништена во американски воздушни напади во 2015 година

Организацијата Доктори без граници повторно ја отворија малата болница во северната авганистанска провинција Кундуз. Тоа е прв објект на Доктори без граници таму, откако нивната болница беше уништена во американски воздушни напади во 2015 година. Во нападот загинаа 42 пациенти, медицински персонал и негуватели во Трауматолошкиот центар.

Организацијата работи на обезбедување уверување од американските и од авганистанските воени претставници дека нивните медицински установи ќе бидат почитувани и заштитени.

Новата клиника, која ќе овозможи амбулантски третман за мали и хронични заболувања, не е сместена на местото на уништената болница. Доктори без граници се надеваат дека ќе може да изградат нов Трауматолошки центар во Кундуз најрано во 2018 година.

Болницата беше уништена во 2015 во време кога талибанските милитанти накратко ја презедоа контролата врз градот. Ситуацијата и сега е кревка.

XS
SM
MD
LG