Достапни линкови

Узбекистан забрани 34 комјутерски игри


Илустративна фотографија.

Државната Агенција за интелектуална споственост минатата недела ги забрани „Мортал Комбат X“, „ГТА“, „Кармагедон“ и уште десетици други компјутерски игри, кои сега е нелагално да бидат да бидат увезувани и дистрибуирани во Узбекистан. Владата соопшти дека одлуката била направена соглсно прописите со кои се забранува „призводство, продажба и изнајмување на програми за компјутери кои може да бидат употребени за пропагирање на насилство, порнографија, кои се закана за безбедноста, социјалната и политичката стабилност во земјата, граѓанскиот мир, прозиводство на лажни информации за Узбекистан и за нарушување на неговите историски, културни и духовни вреднсоти.“

XS
SM
MD
LG