Достапни линкови

Македонците од Албанија го осудија Бушати поради навредливото именување


Шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати

Македонскo друштво „Илинден" со седиште во Tирана и неговиот огранок за Голо Брдо, во име на Македонците во Албанија, упати остра реакција на адреса на шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати, за употребата на терминот Славомакедонци.

„Во име на сите Македонци остро го осудуваме делот од изјавата на министерот за надворешни работи на Албанија, Дитмир Бушати, кој Македонците ги нарекува Славомакедонци. Ова е несоодветно, недговорно и навредливо. Бараме од министерт Бушати во иднина да не прави дефиниции без право и без основа. Ние мора да работиме да се градат искрени и пријателски односи меѓу Албанија и Македонија“, стои во реакцијата на „Илинден“.

Министерот Бушати, во интервју за тиранската телевизија Топ чанел, искажувајќи поддршка на платформата на политичките партии на Албанците во Македонија за преговорите за нова влада, Македонците ги нарекува Славомакедонци.

XS
SM
MD
LG