Достапни линкови

Пратениците на Унгарија против забраната за мигранти


Премиерот на Унгарија Виктор Орбан

Унгарските пратеници денеска не го прифатија амандманот на Уставот што го предложи премиерот Виктор Орбан против бегалските квоти, со кој на бегалците ќе им беше забрането да се населат во Унгарија.

Орбан не ги доби неопходните две третини од гласовите во Парламентот, односно за прифаќањето на амандманот недостатсуваа само два гласа.

На референдумот за бегалските квоти, одржан на 2 октомври, над три милиони Унгарци гласаа против бегалските квоти на ЕУ, но тој беше неуспешен, бидејќи излезноста беше под 50 проценти.

ЕУ минатата година усвои одлука за обврзувачки квоти за прифаќање на мигрантите.

Во рамки на квотите Унгарија треба да прими 1294 мигранти.

XS
SM
MD
LG