Достапни линкови

Гутереш: Соработката со САД клучна за решавање на глобалните проблеми


Следниот шеф на ОН, Антиониот Гутереш и државниот секретар на САД, Џин Кери зборуваат на прес-конференција во Вашингтон.

Следниот шеф на Обединетите Нации, Антиониот Гутереш изјави дека ќе биде потребно силно партнерство со САД за решавање на војните во светот, како и хуманитарните и еколошките кризи.

„Сите сме свеесни дека живееме во тежок свет. Сите сме свесни дека војните се мултиплицираа на драматичен начин и дека луѓето страдаат енормно“, изјави Гутереш пред средбата со државниот секретар на САД, Џон Кери во Вашингтон.

„Верувам дека соработката меѓу ОН и САД е клучен фактор во насока на подобрување на моменталната глобална ситуација“, рече тој. Гутереш функцијата генерален секретар на ОН треба да ја преземе на 1 јануари.

XS
SM
MD
LG