Достапни линкови

СДСМ најави ревизија на сите задолжувања


Опозицискиот СДСМ денеска обвини дека за последниве девет месеци власта го зголемила вкупниот јавен долг на Македонија за над половина милијарда евра и порача дека ќе има ревизија на сите задолжувања на граѓаните.

„Ова значи дека секој граѓанин на Македонија е задолжен со 2.274 евра. Секое бебе се раѓа со долг од 2.274 евра. Вкупниот јавен долг ги надмина ризичните 50 проценти од БДП, како што предупредувавме и како што предупреди и Светска банка кога изрази загриженост за огромните задолжувањата на Македонија“, велат од СДСМ.

Дополнително за денеска, посочуваат, најавено е ново задолжување на домашниот пазар од Министерството за финансии од 61.5 милиони евра.

Министерството за финансии, пак, реагира дека половина од долгот на државата за кој СДСМ најавува дека ќе направи ревизија е наследен од нив.

„Го охрабруваме СДСМ да каже за што се земени кредити за долгот кој тие го акумулирале“, се наведува во реакцијата во која се посочува дека во изминатите години има „интензивни инвестициски активности во инфраструктурата“.

„Манипулацијата на опозициската партија оди дотаму што презапишувањето на доспеаните хартии од вредност ги прикажува како ново задолжување“, се наведува во реакцијата од Министерството за финансии.

XS
SM
MD
LG