Достапни линкови

Владата се задолжува за нови 31 милиони евра


Архивска фотографија : Министерство за финансии , 13 јули 2016

Дополнителниот заменик министер за финансии Кире Наумов во вели дека со најавената аукција на државни хартии од вредност за утре се побаруваат за 17 пати повеќе средства од долгот што доспева за враќање. Наумов тврди дека министерот за финасии Кирил Миноски „ја користи последната аукција на државни хартии од вредност објавена пред распуштањето на Собранието на Република Македонија на товар на граѓаните да запише нов нето долг“.

„Оваа власт зад себе ќе остави повеќе од пет милијарди евра долг на идните генерации, се наведува во писмената изјава на Наумов.

Министерството за финасии за утре побара да се задолжи за 31 милиони евра, а задутре треба да врати стар долг од 1,9 милиони евра.

Во писмената реакција на Министерството за финансии е наведено дека аукцијата на државни хартии од вредност закажана за утре е во износ од 1,915 милијарди денари, или идентична сума колку што се враќа неделава - што значи дека нето-задолжувањето по оваа аукција е еднакво на нула.

XS
SM
MD
LG