Достапни линкови

Австрија нема да испрати поддршка на Бугарија и Србија


Српските безбедносни сили патролираат на границата меѓу земјата и Бугарија.

Министерот за одбрана на Австрија, Ханс Петер Доскоцил ги отфрли барањата на Србија и Бугарија за поддршка во заштитата на границите на земјите заради бегалската криза. Според него, тоа не е возможно врз основа на актуелната правна ситуација.

Тој истакна дека не е во план упатување на австриски војници во Бугарија, додека на Србија не и е потребна поддршка во луѓе на границата, ниту тоа е можно според Уставот на земјата. Доскоцил смета дека на Србија и е неопходна финансиска и техничка помош.

XS
SM
MD
LG