Достапни линкови

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на Македонија


Рејтинг агенцијата „Стандард и Пурс“ по втор пат годинава го потврди кредитниот рејтинг на Република Македонија ББ – со стабилен изглед. Како што наведува кредитната агенција во извештајот, потврдата на рејтингот се должи на потенцијалот за развој на македонската економија под влијание на инвестициските приливи. „Стандард и Пурс“ забележува дека извозот продолжува да расте со засилена динамика, како резултат на проширувањето на производствените капацитети и влезот на нови странски инвестиции во слободните економски зони.

За разлика од странските компании, домашните компании се прудентни кога станува збор за нови инвестиции и чекаат да поминат парламентарните избори и да се разреши политичката криза. Како што се вели во извештајот на агенцијата, доколку се одржат изборите во декември, тие очекуваат засилена инвестициска активност следните неколку години, што заедно со силниот раст на извозот ќе биде значајна поддршка на економскиот развој.

Поради пролонгирањето на политичката криза, како што се наведува во извештајот на „Стандард и Пурс“, тие ја намалуваат проекцијата за раст на македонската економија за годинава од 3,3% на 2,3%. Во извештајот на агенцијата се нотираат и августовските поплави во Скопје, кои придонеле за втор ребаланс и проширување на буџетскиот дефицит. Кредитната агенција смета дека е потребна посилна фискална консолидација, но напоменува и дека дефицитот е резултат на владините политики за јавни инвестиции кои се потребни за економски развој. Во однос на државниот долг, агенцијата вели дека иако е поголем во однос на 2009 година е сеуште релативно низок. „Стандард и Пурс“ оценува дека македонскиот денар е стабилен.

XS
SM
MD
LG