Достапни линкови

Над 90 насто од светската популација дише загаден воздух


Светската здравствена организација соопшти дека 92 насто од населението во светот живее во области каде што загадувањето на воздухот е над дозволените граници.

Според извештајот на СЗО тоа придонесува за здравствени проблеми како срцеви болести и рак на белите дробови. Еден во девет смртни случаи на глобално ниво можат да бидат поврзани со загадувањето на воздухот се наведува во извештајот.

Извештајот се базира врз нови сателитски мерења на загадувањето на околу 3.000 локации низ светот. Југоисточна Азија, источниот Медитеран, и западниот Пацифик се најпроблематичните области.

XS
SM
MD
LG