Достапни линкови

Грција испраќа помош за поплавените во Македонија


По налог на грчката Влада, попладнево во Македонија ќе биде доставен првиот дел од помошта на Грција за катастрофата предизвикана од поплавите на 6 август, соопшти грчкото Министерство за надворешни работи.

Генералниот секретаријат за заштита на граѓаните со помош на противпожарната служба испраќа пет преносливи пумпи и пет генератори за да им помогне на луѓето погодени од поплавите.

Грчкото МНР уште соопшти дека во тек се консултации меѓу Министерството за цивилна заштита и македонското Министерство за внатрешни работи за дополнителна помош, која на македонските власти им е потребна за да се одговори на потребите на погодените во поплавите.

Во меѓувреме, Дирекцијата за заштита и спасување соопшти дека преку Механизмот за цивилна заштита од ЕУ, донацијата од Грција ќе пристигне околу 16:30 часот.

„Со ова започнува пристигнувањето на очекуваната помош преку Механизмот за цивилна заштита на Европската унија чија членка е и Република Македонија преку Дирекцијата за заштита и спасување“, посочуваат од Дирекцијата.

XS
SM
MD
LG